In mijn familie komt helderziendheid voor...
In mijn familie komt helderziendheid voor...
 
Als je iets nieuws leert... dat is de beste hersengymnastiek....
Als je iets nieuws leert... dat is de beste hersengymnastiek....
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Leeuw
Zon in Leeuw
10 Graden
Ram
Maan in Ram
21 Graden
Afnemende maan (Gibbous)
Afnemende maan (Gibbous)
18 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Krom-Recht Anna In de media Leidsch Dagblad 10 januari 2002

Leidsch Dagblad 10 januari 2002

AddThis Social Bookmark Button

Strafklacht tegen reumatoloog

 

      van het LUMC

 

      (Leids Universitair Medisch Centrum)

Oegstgeest: - De Oegstgeestse hypnotherapeut Jan C. van der Heide heeft bij justitie een strafklacht ingediend tegen een reumatoloog van het LUMC. Van der Heide beweert dat zijn echtgenote, die in augustus 2001 is overleden, veel leed bespaard zou zijn als de arts 'haar serieus had genomen'. Ook bij de klachtencommissie van het LUMC en het Regionaal Medisch Tuchtcollege heeft de Oegstgeestenaar zijn beklag gedaan. Bij de drie instanties is de kwestie in onderzoek.Van der Heide heeft zijn klachten ook vastgelegd in het boek Ánna, ik dans in mijn hoofd', dat hij onlangs in eigen beheer heeft uitgegeven. Daarin beschrijft hij dat zijn vrouw, die vanwege de zeldzame auto-immuunziekte SLE jaren achtereen onder behandeling bij de specialist was, in 1999 bij de arts aanklopte omdat zij ernstige pijn aan haar onderrug had en 'vreemd moe' was. De behandelende geneesheer schreef de klachten toe aan een pees- en slijmbeursontsteking als gevolg van de immuunziekte. Het echtpaar vermoedde een andere ziekte en vroeg om een MRI-scan. "De specialist weigerde hieraan mee te werken", zegt Van der Heide. In April 2001 liet het echtpaar op eigen kosten een MRI-scan maken, die uitgezaaide longkanker in vergevorderd stadium aan het licht bracht.Woordvoerder D. Ketting van het LUMC wil niet ingaan op de ingediende klacht van de Oegstgeestenaar. Volgens hem duurt het nog enkele weken voordat het ziekenhuis een standpunt heeft bepaald.Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag geeft ook geen commentaar op de zaak.Justitie onderzoekt of iets met de klacht moet worden gedaan.

Hypnotherapeut schrijft regulier arts nalatigheid toe...

Hypnotherapeut Jan C. van der Heide heeft de Officier van Justitie gevraagd een reumatoloog van het LUMC voor 'dood door schuld' te vervolgen. Justitie bevestigt de ontvangst van dit officiële verzoek. De Oegstgeestse paragnost en hypnotherapeut vindt dat de specialist een grove fout heeft begaan. "Beter was mijn vrouw Anna nooit meer geworden. Maar als de diagnose kanker eerder was gesteld, had ze langer kunnen blijven leven en niet zulke folterende pijnen gehad. Het is onmenselijk wat zij heeft moeten doorstaan."Drie dagen nadat zijn echtgenote was overleden, begon Jan van der Heide aan het boek ''Anna, ik dans in mijn hoofd'. In zijn boek beschrijft hij niet alleen zijn leven met Anna, ook vertelt hij over de medische wegen die zij samen hebben bewandeld toen voor hen duidelijk werd dat de gezondheid van Anna achteruit ging. De behandelende arts van zijn vrouw duidt Jan van der Heide met de beginletter aan. Ook schroomt hij niet titels en specialisme te noemen."Nou en?", reageert Jan van der Heide. "Het is de waarheid die ik heb opgeschreven. Ik ben niet bang dat ik word aangeklaagd wegens smaad of laster. Hoe kan de waarheid nu lasterlijk zijn? Laat hem maar beginnen dat het allemaal zo niet is gegaan. Dan kom ik met tientallen getuigen die zullen bevestigen dat mijn Anna onnodig heeft geleden. Nu ik dat medisch dossier aan het doorspitten ben, constateer ik tot mijn ontzetting dat van die pijnklachten amper melding wordt gemaakt. Dat is toch te krankzinnig voor woorden? Mijn vrouw kreeg al jong een zeldzame vorm van reuma. Reumapatiënten hebben bijna altijd pijnklachten, dus ik begrijp dat een arts zich daardoor kan vergissen. Maar de blunder die deze man heeft gemaakt is onmetelijk."

Jan C. van der Heide zegt dat hij het boek anders geschreven had als de arts zijn excuses had aangeboden. "De afgelopen maanden heeft hij alle tijd gehad om contact met me op te nemen en te zeggen ík heb de verkeerde diagnose gesteld en dat spijt me'. Maar hij zweeg en blijft zwijgen. We hebben indertijd eindeloze wegen bewandeld om gehoor te krijgen. Zelfs de grootste kwakzalver had beseft dat hij haar niet zo kon laten lijden."

Volgens Jan C. van der Heide wordt binnen de reguliere geneeskunde 'door al die verregaande specialismen te veel in vakjes gedacht'. "Niet naar de complete mens wordt gekeken, maar naar een klein stukje. En dat neem ik geneeskundigen kwalijk. Als een alternatief genezer fouten maakt, wordt hij bijna gestenigd. Maar als je in de ivoren toren van het medische bolwerk verblijft, mag je een patiënte gelegaliseerd en regulier de langzame kankerdood laten sterven."

De reumatoloog: 'Ik kan niet anders dan weigeren een reactie te geven', vindt hij. 'Ik heb een beroepsgeheim. En dat is het meest kostbare in een arts-patiëntrelatie. Ik kan daarom niet eens bevestigen of ik de vrouw onder behandeling heb gehad.' Woordvoerder D. Ketting van het LUMC: 'We weten dat Jan C. van der Heide een boek heeft geschreven, maar zijn van mening dat hij de reguliere weg moet bewandelen om zijn probleem kenbaar te maken'.
 

Artikel van: Nancy Ubert in het Leidsch Dagblad van 10 januari 2002

Voorpagina-artikel van Nancy Ubert in het Leidsch Dagblad van 7 februari 2003

                2leidschdagblad

 
Wie is online
We hebben 49 gasten online
Radio Paravaria