Sint...,
Sint...,
 
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Boogschutter
Zon in Boogschutter
1 Graden
Boogschutter
Maan in Boogschutter
14 Graden
Nieuwe Maan
Nieuwe Maan
0 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan Michelle: 'Ik kom daar steeds meer mee in conflict...'

Michelle: 'Ik kom daar steeds meer mee in conflict...'

AddThis Social Bookmark Button

Vraag

Beste Jan,

Mijn naam is Michelle. Ik ben 34 jaar en ik ben alleenstaand. Mijn familie woont in het buitenland. Ik ben analist en ik moet goed mijn hoofd bij mijn werk houden. Maar naast verstand heb ik ook gevoel. Ik kom daar steeds meer mee in conflict, mijn gevoel en verstand lijken vaak met elkaar in tegenspraak. Mijn werk wil dit en mijn gevoel wil iets heel anders. Ik heb over mijn werk een geheimhoudingsplicht maar het gaat me allemaal steeds meer tegen staan. De spanning in mij loopt hoe langer hoe meer op. Ik heb echt last van stress, gebrek aan concentratie, emoties die me in de greep houden. 's Avonds slaap ik vaak ook helemaal niet goed, ik val moeilijk in slaap. Als ik 's morgens wakker word heb ik het gevoel niet geslapen te hebben.

Jammer genoeg kan ik zoals ik schreef verder niets over mijn werk zeggen anders krijg ik problemen. Maar wat zeg je tegen mensen die een ethisch probleem hebben. Hoe help je ze? Misschien kan het mij ook helpen? Jaren geleden heb je mijn vriendin zo goed geholpen, ook met een antwoord.

Hopelijk begrijp je dat ik in een soort geestelijke nood zit? Ik kijk uit naar je antwoord.

Groetjes,

Michelle

Antwoord

Hoi Michelle,

Met begrip en medeleven heb ik je bericht gelezen. Het is duidelijk dat je niets over je werk kunt zeggen. Feit is natuurlijk wel  dat ik erg weinig weet van je leefomstandigheden, je werk, je achtergronden, je privé. Om dan zomaar de juiste en overwogen woorden voor je te vinden is bepaald niet de eenvoudigste opgave.

Ik heb in mijn praktijk in de vele tientallen jaren meer mensen gezien die in gewetensnood kwamen, onder andere door hun werk.

Maar in alles zit een gradueel verschil... De ene situatie is vaak niet vergelijkbaar met een andere. Om het eens extreem te stellen; als je een medemens injecteert met een experimenteel medicijn wat totaal nog niet is uitgetest, zijn de ethische gevoelens bepaald anders dan dat je iemand een aspirientje tegen de koorts geeft.

Michelle zonder in allerlei details te willen treden. Het allerbelangrijkste is het volgende. 'Als je naar de toekomst reist en je bent een jaar of tachtig... en je kijkt terug op je leven. Zorg er voor dat je van bepaalde dingen geen spijt hebt als je 80 jaar bent....! Keer terug naar de leeftijd die je nu hebt, in het hier en nu kan je er voor zorgen dat je er in de toekomst geen mentale last van krijgt. Nu kan je allemaal dingen voorkomen door nu te beslissen of nu te besluiten voor dit of dat… In een later stadium kan dat dikwijls niet meer op een vergelijkbare en afdoende manier. In het heden moet je mogelijk knopen ontwarren of regelrecht doorhakken. Om kort te gaan, doe datgene wat goed en het beste is voor je eigen innerlijk. Er wordt soms te weinig bij stilgestaan maar het geweten is het meest kostbare en kwetsbare dat een mens in huis heeft. Aan je geweten valt nooit meer iets te veranderen, een knop delete bestaat er niet voor. Daarom zo zuinig mogelijk op je geweten proberen te zijn… Niet dat iemand geen fouten mag of zou kunnen maken, natuurlijk wel. Maar er zijn nu eenmaal bepaalde ‘fouten’ die aan het geweten kunnen gaan knagen of slapeloze nachten gaan bezorgen. En als je dat kunt voorkomen, probeer dan nu de goede beslissingen te nemen. In ieder geval geen besluiten waardoor je geweten onnodig wordt belast of je gevoel voor ethiek scheel gaat kijken. Vraag of de engelen je kracht willen geven bij je beslissingen. Dat gaat je vast aan alle kanten lukken, de engelen zullen je terzijde staan.

Omdat ik niet op de hoogte ben van je situatie is mijn antwoord wel een beetje gebaseerd op tastend in het ‘ongeziene’. Je kunt me altijd bellen en wil ik graag verder met je praten als je dat kan helpen.

Hartelijke groeten,

Jan C. van der Heide

Hypnotherapeut en paragnost

Spreuk van de maand

Bron: Verzamelde spreuken: Ans van der Heide – Kort

Kom er overheen, dus ga er doorheen…

 

 
Wie is online
We hebben 102 gasten online
Radio Paravaria