Sint...,
Sint...,
 
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Boogschutter
Zon in Boogschutter
1 Graden
Boogschutter
Maan in Boogschutter
14 Graden
Nieuwe Maan
Nieuwe Maan
0 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan Daan: 'Als je verkeerde dingen hebt gedaan...'

Daan: 'Als je verkeerde dingen hebt gedaan...'

AddThis Social Bookmark Button

Vraag

Hoi Jan,

Ik heb een vraag waar ik niet uit kom. Ik ben 59 jaar en heb sinds enige tijd een chronische kwaal, niet ernstig maar wel lastig. Ik ben gescheiden  en heb twee dochters. Ik heb geen werk wat door mijn ziekte ook niet kan. Ik heb sinds een paar jaar een lieve vriendin en we wonen samen. Ik ben heel erg veranderd. Vroeger heb ik van alles gedaan wat God heeft verboden. Ik deed maar, zonder er bij na te denken. Door mijn vriendin ben ik over dingen veel meer gaan nadenken. Ik heb in mijn leven dingen gedaan waar ik spijt van heb. Denk je dat mensen die verkeerde dingen hebben gedaan ook in de hemel kunnen komen? Het is raar dat ik je deze vraag stel, maar ik zit er echt mee. Jij hebt al jaren contact met de andere kant, daarom weet jij misschien hoe dat zit met personen die verkeerde dingen in hun leven hebben gedaan.

Met vriendelijke groet,

Daan

Antwoord

Beste Daan,

Met warme en meelevende belangstelling heb ik je bericht gelezen.

Als er alleen mensen naar de hemel gaan die niks fout hebben gedaan, dan wordt het heel stil in de hemel. Je kunt er zelfs een speld horen vallen want het is er volledig uitgestorven omdat er niemand is… Sterker gezegd, ze kunnen de hemel net zo goed sluiten want ook in de toekomst zal niemand de hemel bevolken. Op iedereen is namelijk de volgende regel van toepassing; niemand = volmaakt.

Er zijn in het ondermaanse wel relatief veel mensen die denken dat ze een brave Hendrik zijn of een vleesgeworden Maria of Jezus. Ze beschouwen zich zelf als de maat der dingen…, met andere woorden Goden zijn onder ons. En als je die mensen onder een korenmaat legt en hun privéleven gaat uitpluizen kom je allemaal ongerechtigheden, vieze of  nare dingen tegen die bij een booswicht horen… Ja, ja achter de gevels van huizen speelt zich heel wat af en onderhuids bij de mens ook.

Ik ken grote boeven met een hart van goud. Ach ja, alles is zo betrekkelijk, het ligt er maar aan hoe je de dingen bekijkt.

Of iemand goed of fout is geweest op aarde bepaalt God of de hemel. Volgens mij gelden boven hemelse wetten en die konden weleens heel anders zijn dan die van de aarde. Maar hoe die wetten precies zijn dat weet geen sterveling dat merken we straks wel...

Daan er zitten natuurlijk wel graduele verschillen in fouten die we op aarde kunnen maken. Zaken die absoluut en onomkeerbaar zijn, je kunt het zelfs geen fouten noemen, omdat het verschrikkelijke dingen zijn. Om er een paar te noemen; iemand vermoorden, voor zijn hele leven kreupel slaan, mishandelen, onuitwisbare angsten bezorgen, incest etc. Als iemand zo iets heeft gedaan, daar moet een dader mee leren leven, het is onuitwisbaar... En de spookbeelden en nachtmerries die het bij de dader kunnen opleveren op de koop toe nemen. Het is niet anders. Door onherroepelijke daden laadt iemand waarschijnlijk een groot karma op zich zelf. Mogelijk kan de dader vergiffenis vragen aan het slachtoffer of een ‘ik heb een spijtbrief schrijven’. Het kan natuurlijk zijn dat het slachtoffer (als die nog leeft) niks met de dader te maken wil hebben en niet vergeeft. Maar de stap zetten om vergeving te vragen is goed voor de ziel van de dader en indirect misschien toch ook wel een beetje voor het slachtoffer. Een slachtoffer kan beter van een dader horen dat hij grote spijt heeft dan dat hij de misdaad zo weer zou plegen…

Daan ik weet natuurlijk niet wat je allemaal in je leven hebt gedaan. Om terug te komen op je vraag. Of ik weet hoe ze aan de andere kant omgaan met personen die veel op hun kerfstok hebben? Ik moet je teleurstellen, ik zou het absoluut niet weten. En zelfs bij benadering niet! Ik denk dat zoals ik eerder zei, niemand dat weet. Volgens mij is dat de realiteit, enige waarheid en antwoord op jouw vraag.

Wat ik wel vurig geloof dat het uiterst positief is te noemen als iemand ergens spijt van heeft wat hij of zij heeft gedaan. Het betekent dat iemand zelfinzicht, moraal, gevoel en een geweten heeft. Met andere woorden dan is er altijd een vorm van hoop. En hebben de engelen vast enig erbarmen en misschien zelfs iets van wat op begrip lijkt voor die persoon. Een mens die beseft dat hij fouten heeft gemaakt is niet door en door slecht maar draagt een stukje gevoel,  zelfkritiek en inzicht in zich…

Bij leven kan je de Hogere Macht, Het Licht of hoe je het ook noemen wilt, vragen of ze je willen vergeven. Als je het innig meent en als het je wat rust geeft, het is niet verboden om clementie te vragen.

En als je het wilt kan je bij me langs komen en praten we van medemens tot medemens met elkaar wat er allemaal verkeerd is gegaan in je leven. Maar op één voorwaarde, ik wil dan meteen praten over alle dingen die jij in je leven wèl goed hebt gedaan! Als je dat goed vindt dan hebben we een deal. Want iemand maakt in zijn leven niet alleen maar fouten, een reeks goede dingen staan er tegenover.

En misschien kijkt de hemel vooral naar de dingen die we goed hebben gedaan. Het zou kunnen… En als dat niet zo is, gaan we met zijn allen naar het voorgeborchte of naar de hemel met een dreigend vrij uitzicht op het vagevuur… Want nogmaals, niemand is volmaakt.

Gelukkig is het nog niet zo ver, jij en ik vertoeven nog volop in het aardse bestaan. Waar leven is, is hoop…. Maak er in het hier en nu iets van, de fouten uit het verleden hoeven we in het heden niet meer te maken. Daan dat betekent dat we zijn gegroeid en dat is een goed en positief gevoel! En vergeet nooit, als het nodig is nemen de engelen ons bij de hand! Je hoeft er alleen maar om te vragen…

Hartelijke groeten,

Jan C. van der Heide

Hypnotherapeut & paragnost

Spreuk van de maand

Bron: Verzamelde spreuken: Ans van der Heide – Kort

Beoordeel je leven niet naar een moment…

 

 
Wie is online
We hebben 116 gasten online
Radio Paravaria