Sint...,
Sint...,
 
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Boogschutter
Zon in Boogschutter
1 Graden
Boogschutter
Maan in Boogschutter
14 Graden
Nieuwe Maan
Nieuwe Maan
0 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan Herma: 'Ik weet het allemaal niet meer...'

Herma: 'Ik weet het allemaal niet meer...'

AddThis Social Bookmark Button

Vraag

Beste Jan,

Het is een vraag die ik wil stellen op het paranormale vlak, maar ook op psychologisch gebied. Ik ben weduwe en heb één dochter van 28 jaar, ik heb haar alleen opgevoed. Na het overlijden van mijn man heb ik nooit meer een andere partner willen hebben. Ik was voor haar vader en moeder tegelijk.

Ik heb er alles aan gedaan om mijn dochter zo goed mogelijk op te voeden. Ik was zo veel mogelijk thuis om haar op te vangen. Als zelfstandige werkte ik vooral ’s avonds en ’s nachts, ik ben grafisch ontwerper en had veel opdrachten. Ik ben goed in mijn werk volgens mijn opdrachtgevers.

Financieel kon ik mijn kind alles geven, studies laten volgen en ze zat op  paardrijden wat ze graag deed. Ze heeft zelfs een tijd een eigen pony gehad.

Maar er was altijd wat met haar aan de hand, de grote en kleine rampen die ik met haar heb meegemaakt. Ik ben vroeger met haar naar een kinderpsycholoog geweest en het werd toen steeds erger. Met die psycholoog ben ik maar gestopt. En het rare, op school deed ze het fantastisch, iedereen was dol op haar. Ze had altijd uitstekende rapporten, maar buiten school is het altijd aanmodderen geweest. In haar later leven, dan komt ze weer de verkeerde man tegen die haar kaal plukt. Ze heeft vreemde ongelukken. Een tijd is ze verslaafd geweest aan alcohol. Ze heeft overal schulden, de deurwaarders zitten achter haar aan. Dan komt ze weer helemaal berooid naar me toe en ik probeer haar weer bij de mensen te krijgen. Koop nieuwe kleren, huisraad voor haar flat, meubels. Want ze geeft alles altijd weg omdat ze mensen die niks hebben zo zielig vindt. Ze wil niets met instanties te maken hebben of de hulpverlening. De buren van haar hebben weleens de GGD voor haar opgebeld en de wijkagent ingeschakeld. Maar ze kan zo mooi praten, iedereen trapt in haar verhalen.

Jan ik ben zo vreselijk moe van alles. Wat moet ik? Is dit een straf omdat ik in een vorig leven alles verkeerd heb gedaan? Is het een kwestie van karma? Is mijn dochter bezeten of wordt er op haar zwarte magie toegepast? Is er sprake van een vloek? Ik weet het allemaal niet meer. Kan je mij adviezen geven hoe hier mee om te gaan. Of weet je met je derde oog wat er aan de hand is?

Lieve groetjes Jan van  Herma

 

Antwoord

Hoi Herma,

Met groot en warm medeleven heb ik je mail gelezen. Hoe graag ik het ook zou willen, maar ik zal nooit in rechte lijn een verlossend antwoord kunnen geven op deze kwestie. Ook niet in een volgend leven. En wel om de eenvoudige reden omdat jij als moeder je kind alles hebt gegeven wat in je vermogen lag. En wie zou het nu beter weten dan jij? Jij hebt je kind 9 maanden onder je hart gedragen, elk advies verbleekt daarbij toch?

Maar wat mij wèl opviel, iedereen hield op school van je dochter en ze had uitstekende rapporten. Indirect is dat toch ook een beetje jouw werk en vrucht van je inzet. Met andere woorden je hebt een kind ‘waar heel veel muziek in zit’ en ze kan dus vele goede kanten op. Op de één of andere manier zit er iets tussen jullie verstopt, de energie vol gevoel en emotie kan misschien een beetje beter gaan stromen?

Ik ga ervan uit dat adviezen er zijn om in de wind te slaan. En toch Herma, heb ik een advies voor je. Wat in dergelijke kwesties heel goed kan helpen is een drie-gesprek! Moeder en dochter samen praten onder begeleiding van een coach/ therapeut. Praten over alle dingen die in de jeugd en opvoeding goed waren en welke dingen niet. Op bepaalde punten misschien een keihard gesprek, maar ook lovend over elkaar durven zijn. En als het nodig is ‘de vieze beestjes spijkerhard bij de naam noemen’… Ik persoonlijk geloof daar in. Niets onder het karpet schuiven, want daar gaat het toch maar gisten en rotten, de dingen onverbloemd bij de naam noemen. Jij moet je kunnen uitspreken over je dochter maar je dochter in rechte lijn over jou…. Een ouder kan wel in de veronderstelling verkeren alles honderd procent goed te hebben gedaan, maar de reactie van een kind kan daar heel anders op zijn. Het omgekeerde geldt net zo en is even waar! Een kind kan zich verbeelden dat het een modelkind is…, in de praktijk van het leven zou dat best wat genuanceerder kunnen liggen. Kortom verwarring en miscommunicatie kan een rol spelen op alle niveaus bij opvoeden. De weg naar volwassenheid is soms een wat ingewikkelde weg voor kind en ouder(s).

Een ouder voedt een kind op, geeft een bepaalde begeleiding en het kind moet de vrijheid hebben om daarop in de breedte en diepte te reageren. En er een mening over te hebben of duidelijke kritiek te kunnen uiten. Ik heb het gevoel dat er wat harde nootjes gekraakt moeten worden tussen moeder en dochter… Je overleden man en vader van je dochter zal dergelijke gesprekken alleen maar toejuichen en hij zal er ongetwijfeld bij aanwezig zijn als beschermende engel, die voor extra inspiratie, wijsheid en inzicht zal zorgen.

Praten is de enige weg…., dat verdiept het inzicht en daardoor het uitzicht op een zonniger toekomst.

Alle sterkte en kracht toegewenst,

Hartelijke groeten,

Jan C. van der Heide

hypnotherapeut & paragnost

 

Spreuk van de maand

Bron: Verzamelde spreuken: Ans van der Heide – Kort

Wat in moed schuilt, schuilt in jezelf…

 
Wie is online
We hebben 81 gasten online
Radio Paravaria