Sint...,
Sint...,
 
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Boogschutter
Zon in Boogschutter
1 Graden
Boogschutter
Maan in Boogschutter
14 Graden
Nieuwe Maan
Nieuwe Maan
0 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan Wilbert: 'Ik heb iemand dood gereden...'

Wilbert: 'Ik heb iemand dood gereden...'

AddThis Social Bookmark Button

Vraag

Hoi Jan,

Ik zit met dingen die in mijn leven zijn gebeurd. Ik heb regelmatig nachtmerries dan beleef ik het ongeluk weer. Je zult je afvragen wat zijn dat voor een nachtmerries? Ik heb vijftien jaar geleden toen ik dronken was een man met mijn auto aangereden en die is daar aan dood gegaan. Het was een tijd dat ik erg veel dronk, ik was een alcoholist. Ik heb later kennis gemaakt met een lieve vrouw en we wonen al acht jaar samen. We hebben het goed naar ons zin en hebben twee dochtertjes. Ik drink nooit geen druppel drank meer, jaren niet en zal ook nooit meer drinken. Ik heb mijn lesje geleerd. Die nachtmerries, ik word dan ’s nachts wakker en drijf dan van het zweet bijna uit mijn bed weg. Ik roep hard: ‘Nee..’ en dan wordt mijn vrouw wakker en moet me dan helemaal kalm maken.

Kan je nachtmerries kwijt raken door hypnose? Ik vind het zo erg dat ik die man heb aangereden en dat hij dood is gegaan, dat kan ik nooit meer goed maken. Ik kan daar heel moeilijk mee leven, ik denk er eigenlijk de hele dag aan als ik eerlijk ben. Dat weet mijn vrouw niet eens, dat ik er de hele dag aan denk. Jij bent ook een paragnost en zal dat ook meteen zien en voelen, daarom zeg ik het zelf maar. Als je adviezen voor de hypnose hebt dan hoor ik dat, ik hoop dat je er van af kan komen.

Groetjes van

Wilbert

 

Hoi Wilbert,

Van harte gefeliciteerd dat je gestopt bent met de drank. Je drinkt geen druppel meer! En dat is een grote prestatie. Je hebt het moeilijkste gepresteerd in het bestaan dat er is: je zelf overwinnen! Stoppen met een verslaving, dat is razend moeilijk. Het is je gelukt en daar heb ik bewondering voor. Dat is één ding…. En nu de andere zwaar emotionele kwestie.

In het leven zijn er een aantal zaken onomkeerbaar. Als iemand aan het verkeer deelneemt kunnen er altijd dodelijke ongelukken gebeuren. Dat is begrijpelijk en behoort helaas tot de hoogst ellendige mogelijkheden. Maar als iemand wordt doodgereden door drank… In kern zijn er geen verzachtende omstandigheden aan te voeren. Dat klinkt hard maar is wel erg realistisch en de waarheid.

In principe kan ik me goed voorstellen dat je er nachtmerries van hebt. Het is een soort hel waarin je dan leeft. Maar het volgende komt misschien een beetje gek over, maar ik moet je toch geluk wensen… Waarom? Je bent gelukkig geen mens van beton, zonder hart of gevoel. Er zijn mensen die nergens mee zitten, al rijden ze drie kinderen dood met een slok op… Ach, ja weer een paar kindertjes minder. Na de straf gaat de alcoholchauffeur weer door met drinken en doorrijden met of zonder rijbewijs, op weg naar het volgende slachtoffer. Een dergelijk persoon heeft meestal geen last van nachtmerries van de door hem doodgereden medemensen…

Gelukkig, zoals ik al zei, heb je een goed werkend geweten en gevoel Wilbert.

Met hypnose kan je de scherpe kantjes van een trauma afhalen. Maar helaas bestaat er geen medicijn om dingen weg te toveren die zijn gebeurd. Het enige dat een mens kan doen in dergelijke aangelegenheden, is een weg in zich zelf proberen te vinden om ermee te leren leven. En dat betekent je nachtmerries opschrijven, er uitvoerig over praten, je schuldgevoelens zwart op wit weergeven. Alles dat er leeft in je hoofd op papier zetten. Een boek schrijven over wat je hebt aangericht en dat je bent veranderd. Je helpt er dan andereen mee. Geen betere verwerking dan een boek schrijven…

Ik weet niet of je de nabestaanden hebt geschreven van de persoon die je hebt doodgereden? Het vragen om vergiffenis en dat je het verschrikkelijk vindt wat je hebt aangericht. Of mogelijk willen de nabestaanden niets met je te maken hebben, dat kan ook. Willen ze je niet vergeven…, haten ze de dader… Dat klinkt misschien niet erg opwekkend maar is wel heel reëel… en behoort tot de praktijk van het leven bij deze gebeurtenissen. Want net zo als jij nachtmerries hebt, kunnen de nabestaanden dat ook hebben. In dergelijke situaties zijn er alleen maar verliezers en het ergste is het voor de persoon die zijn leven heeft verloren… De rest is allemaal bijzaak. Dat klinkt zwart/ wit en dat is het ook, het is heel kort door de bocht geredeneerd, grijsgebieden zijn er in deze aangelegenheden niet.

Als therapeut heb ik al heel wat mensen gezien die iemand hebben doodgereden, vermoord of kreupel hebben geslagen. Zoete broodjes vallen er niet te bakken, de vieze beestjes moeten bij de naam worden genoemd. Maar aan alle kanten moeten we er ook bij stilstaan, we zijn allemaal maar mensen. Niemand is volmaakt. In een vlaag van verstandsverbijstering kan iemand een sloot alcohol drinken, gaan autorijden en een medemens doodrijden… Verschrikkelijk voor alles en iedereen. Een dader zal zoals gezegd, ermee moeten leren leven. En dat is ongekend zwaar, zeker als een dader een goedwerkend geweten heeft en een grote dosis gevoel. Een mens zoals jij… Wilbert.

Zoals eerder aangegeven, de hypnotherapie kan enige verzachting brengen maar niet de schuldgevoelens neutraliseren of een knagend geweten het zwijgen opleggen….

Ik kan me voorstellen Wilbert, dat mijn antwoord niet echt vrolijk makend is, het is niet anders. De nabestaanden hebben levenslang verdriet en de dader-met-moraal gaat levenslang gebukt onder een schuldgevoel. Allemaal erg triest en erg waar…. Maar er is hoop! Hypnotherapie kan wat innerlijke pijn verzachten, al helpt het een klein beetje, het is wel dat beetje….

En voor mensen die regelmatig alcohollam achter het stuur zitten?

De enige remedie is om in de toekomst geen doodrijder-met-groot-schuldgevoel te worden, door geen alcohol te drinken als je nog moet rijden! Bespaar anderen en je zelf een oeverloos lijden…., sommige dingen in je leven kan je niet meer ongedaan maken. Vraag maar aan Wilbert….

Jan C. van der Heide

Hypnotherapeut en paragnost

 

Spreuk van de maand

Bij duidelijkheid moet je de waarheid onder ogen durven zien.

Uit het boek ‘Bron van liefde en wijsheid’ door Ans van der Heide – Kort

 
Wie is online
We hebben 74 gasten online
Radio Paravaria