Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
Ik weet dat ik iemand zou moeten vergeven...
 
Ik weet dat er meer in mezelf zit maar ik kan er niet bij..., ik kan het er net niet uithalen...
Ik weet dat er meer in mezelf zit maar ik kan er niet bij..., ik kan het er net niet uithalen...
 
No images
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. De inhoud van de brief is meestal een bemoedigend woord, een spreuk, (dag)horoscoop of iets anders op futurologisch gebied, mens & maatschappij of andere info uit het rariteiten kabinet dat leven heet...
Standen zon en maan
Boogschutter
Zon in Boogschutter
1 Graden
Boogschutter
Maan in Boogschutter
14 Graden
Nieuwe Maan
Nieuwe Maan
0 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan Bas L. te K.: Voor het eerst in mijn leven...

Bas L. te K.: Voor het eerst in mijn leven...

AddThis Social Bookmark Button

Beste Jan,

Voor het eerst in mijn leven dat ik een brief naar een vragenrubriek stuur. Laat ik me eerst voorstellen, ik ben getrouwd, twee volwassen kinderen die op zich zelf wonen. Mijn leeftijd is 57 jaar. Met mijn echtgenote heb ik al een huwelijk van 34 jaar en we hebben het prettig bij elkaar.

Jarenlang heb ik als zelfstandig ondernemer gewerkt, in de metaal, een toeleveringsbedrijf. Drie personeelsleden, alles marcheerde goed. Ik kreeg op een gegeven moment veel opdrachten van een bepaald bedrijf. Op het laatst werkten we alleen nog voor dat bedrijf. De opdrachtgever vroeg surseance van betaling aan en ging failliet. Omdat we geen betalingen meer kregen moest ik mijn werknemers ontslaan en is mijn onderneming na dertig jaar failliet gegaan.

Je zult zeggen er zijn zoveel bedrijven in Nederland die jaarlijks failliet gaan. Maar mijn ‘erfenis’ uit het faillissement is een brandende woede. Het is allemaal zo oneerlijk gegaan. Ik zit thuis en heb niks meer om handen. Ik blijf met een kwaadheid zitten waarmee ik nergens heen kan. Is er tegen die kwaadheid iets te doen Jan?

Hopelijk kan je me een advies geven, ik wacht je antwoord af. 

Met vriendelijke groeten,

Bas L. te K.

 

Antwoord

 

Beste Bas,

Met medeleven heb ik je brief gelezen. In een aantal regels geef je de beschrijving weer van een jarenlang werkzaam leven als ondernemer. Buiten eigen schuld eindigend in een faillissement. Een zeer triest verloop... Erg ellendig Bas. Ik kan me voorstellen dat er allerlei gevoelens door je heen gaan. Van pure wanhoop tot grote woede.

Wat je vraag betreft: ‘Is er tegen die kwaadheid iets te doen...?’. Die vraag kan ik volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Het volgende klinkt misschien wat cryptisch. Indien iemand kwaad is, kan hij nog ‘kwaaier’ worden... Met andere woorden, als iemand boos kan worden dan kan hij/ zij ook minder boos worden. Het principe is heel simpel, wat je kunt vermeerderen kan je ook verminderen, verhogen of verlagen..., vergroten, verkleinen…

Bas je zou met hypnotherapie je kwaadheid kunnen aanpakken. Tijdens een aantal hypnosesessies je boosheid leren hanteren, reguleren, kanaliseren. Het verzengende, innerlijke vuur van boze gevoelens ombuigen. Wat zou je bijvoorbeeld als innerlijke smid kunnen smeden met behulp van het vuur van brandende woede? Wapens of ploegen? In mentaal opzicht is het beste voor je zelf te kiezen. Voor positiviteit. Een innerlijke woede kan namelijk in fysiek en psychisch opzicht slopend werken. Dat betekent overigens niet dat iemand zijn woede onder stoelen of banken moet schuiven. Niks ervan. De kwaadheid alle ruimte geven, onder ogen zien, van alle kanten belichten en ervaren. Om er dan op goed moment langzaam aan afscheid van te nemen, stap voor stap...

Bas je hebt in die jaren als ondernemer een schat aan ervaring opgedaan. Een ander kan zijn voordeel doen met jouw visie en inzichten. Zoek een ander doel in je leven. Thuis zitten om ‘niks te doen’, lijkt me niet zo goed voor je. Ik weet het wel, het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik geloof in de wet van de grote getallen. Hoe meer iemand ergens op af gaat hoe meer kans op succes. Een vorm van schieten met hagel, er is altijd wel een kogeltje dat doel treft... Mogelijk valt er iets te doen in het vrijwilligerswerk? Omscholing? Zet je leven op een rij. Met je talenten, waardevolle persoonlijke eigenschappen, je zelfstandige en hoogwaardige ondernemerskarakter kan je de toekomst vorm geven. En met een enkele sessie hypnotherapie kan je toekomstvisie ongetwijfeld nog meer verruimd worden. Blijf niet in je woede hangen, daar is je leven veel te kostbaar voor. En nogmaals aan een innerlijke, vlammende woede valt veel te doen... Met je mentale kracht kan je er een beheersbaar waakvlammetje van maken. Of je kunt je innerlijke vuur ombuigen, voor iets anders laten branden, iets positiefs, opbouwends... Het wordt je ‘mooiste werk’ van je leven! 

Alle kracht, sterkte en positiviteit toegewenst. 

Hartelijke groeten,

Jan C. van der Heide
Hypnotherapeut en Paragnost 

 

Spreuk van de maand

Eigen mogelijkheden zijn de meest waardevolle ingrediënten bij de basis van een kans. 

(Boek: ‘Bron van liefde en wijsheid’ door Ans van der Heide – Kort)

 
Wie is online
We hebben 46 gasten online
Radio Paravaria